Koldhævede boller er noget af det aller nemmeste bagværk at lave. Ingen maskiner er nødvendige og ingen klistrede fingre. En koldhævet dej behøver ikke tage mere end 5 minutter at røre sammen, fra du går i gang til du sætter den i køleskabet. Man kan stort set bruge alle slags mel og de bliver en succes hver eneste gang.
Denne omgang koldhævede, er havregrynsboller med en dejlig sprød kant, luftig og perfekt krumme. En perfekt morgen, brunch og gnavebolle.
Dette skal du bruge til 10-12 styk:
5 dl koldt vand – 25 gram gær – 1 tsk salt – 2 dl havregryn – 5 dl grahamsmel – 2-2,5 dl hvedemel
Æg, mælk eller vand til pensling og evt. lidt gryn til toppen.
Fremgangsmåden:
Rør gæret ud i det kolde vand, tilsæt salt og havregryn. Rør det sammen og tilføj grahamsmel. Tilføj hvedemelet lidt af gangen. Det er ikke sikkert du skal bruge alt hvedemelet. Når dejen er sej, men stadig klistret har den ikke brug for mere mel. Når det er rørt godt sammen, sætter du dejen tildækket i køleskabet. Natten over, eller i minimum 4 timer.
Tænd ovnen på 225 grader (varmluft)
Put bagepapir på en plade og sæt bollerne med ske og pensel dem med æg, mælk, eller vand og drys evt. lidt havregryn eller hvedemel på toppen.
Bag dem i 12-15 minutter ved de 225 grader.
Hej de boller ser så lækre ud. Er det muligt at se billeder af dem skåret ?
Det har jeg ikke lige desværre 🙂
De ser lækre ud. Hvordan er de efter nedfrysning?
Hej Camilla
Jeg har desværre ikke den store erfaring med at fryse koldhævet brød, men umiddelbart skulle det fungere fint
De er ligeså gode som friskbagt.
Jeg har lavet dem et par gange nu og jeg elsker dem, jeg tilsætter dog gulerødder og solsikkekerner 🙂
God ide med gulerødder og kerner, det må vi også prøve 🙂
Hejsa. Kan man bage bollerne i en alm ovn med over/under varme? Eller skal det være varmluft?
Det kan du sagtens