Jo længere tid man arbejder med en dej, jo bedre bliver den og tilføjer man så samtidigt et par stivpisket æggehvider så er det altså drømmen af en brøddej. Jeg er vild med at eksperimentere med brød, der er jo så mange muligheder for ingredienser, at man aldrig får prøvet det hele. Jeg er personligt mest til brød der (også) indeholder hvedemel, det kan bare være en lille smule, det kan også være meget, ikke så afgørende, men hvedemel kan bare noget, som andre meltyper ikke kan til mine smagsløg. Jeg laver lige så ofte brød uden hvede, men det er ikke af sundhedsmæssige årsager, det handler udelukkende om smag, konsistens og formål.
Alle mine brødopskrifter her på bloggen, kan sagtens laves med andre meltyper end de som jeg nævner i opskrifterne, det man blot skal huske er, at jo grovere mel, jo mindre er der ofte brug for og jo længere skal dejen hæve. Her får du opskriften på 24 stk luftige solsikke/spinatboller.
Dette skal du bruge:
- 6 dl mælk
- 50 g gær
- 1 tsk salt
- 100 g groft hakket frisk spinat (hak med kniv)
- 200 g solsikkekerner
- 2 æggeblommer
- 2 æggehvider
- 700 g hvedemel
- 150 g fuldkorns mel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du:
- Hæld (lunt) mælk i en skål og rør gæret ud deri (vil du lade den hæve natten over, så lad mælken være kold eller brug vand)
- Tilføj salt, spinat og solsikkekerner, æggeblommer og rør sammen
- Tilføj alt fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet, rør sammen
- Pisk æggehvider helt stive i en anden skål
- Vend æggehviderne i dejen
- Rør dejen sammen og tilføj lidt hvedemel af gange
- Rør dejen rigtig godt (det er en klistret dej og skal ikke æltes)
- Lad dejen hæve tildækket 1 time
- Sæt de 24 boller med skeer på 2 bageplader med bagepapir
- Pensel med æggeblomme
- Lad efterhæve 30 minutter
- Bag ved 225 grader i 12-15 minutter
Du kan også bruge dejen som en “koldhævet over night” i køleskabet så skal du blot nøjes med 15-20 g gær
Hej 🙂
Har netop bagt bollerne og må sige at jeg ikke kan få mel-mængden til at hænge sammen med at dejen skal være så klistret at bollerne skal sættes med ske 🙂 Min dej er så fast at den formes normalt uden problemer (og den virker utrolig tung, øv) – er mængderne angivet korrekt? 🙂
Hej Mie
Øv det er jeg ked af… mængderne passede fint sammen hos mig. Hvordan er din dej rørt sammen ? På maskine eller i hånden ? Tilføj evt. lidt mere væske og rør dejen sammen igen inden bagning… Men altid (som også beskrevet i opskriften) lidt mel af gangen, så kan man stoppe når man syntes konsistensen er passende 🙂
Ejjj hvor er de boller bare alt for lækre! Jeg har netop lige sat tænderne i dem, og de er bare alt for lækre! Tusinde tak for en dejlig og nem opskrift 😊😊
Så dejligt at høre 🙂
Vil det ødelækker luftigheden hvis jeg rører den på maskine?
Hej Sanne, slet ikke – det gør jeg også selv for det meste 🙂
Kan man bruge spinat fra frost?
Hej Anne det kan du godt, men det afgiver lidt mere væske men det kan du justere via mere mel hvis du syntes dejen har brug for det 🙂
Kan man lave dejen mere fast, så den kan bruges til pizza snegle ? 🙂 den lyder så lækker nemlig !! 🙂
Hej Camilla
Ja det vil jeg mene du godt kan, men det er ikke meget ekstra mel der skal til, måske omkring en 1/2-1 dl fx 🙂
Hvorfor skal gæren røres ud i kold mælk? Det er jo usædvanligt. Er der vigtigt i forhold til opskriften?
Hej Hanne
Det er fordi dejen, kan bruges som en “over natten i køleskabet dej” 🙂 Så skal du bare hæve den på køkkenbordet en time, kan du bare bruge lunt mælk.. jeg retter det lige i opskriften 🙂