Der er intet som nybagt rugbrød, så i dag skal i få opskriften på et af mine favorit rugbrød. Nemlig solsikke rugbrød. Det er uden surdej, det rækker min tålmodighed nemlig slet ikke til ;). Så nemt at lave og ingredienserne nogle der er nemme at komme til.
Til 1 stort rugbrød skal du bruge:
- 150 gram solsikkekerner
- 1,5 dl kogende vand
- 450 gram rugmel
- 150 gram hvedemel
- 2 tsk groft salt
- 25 gram gær
- 5 dl kærnemælk
- 2 tsk. sirup (eller honning)
- lidt vand og solsikkekerner til toppen. Samt brødform på 1,5 liter.
Fremgangsmåde:
- Put solsikkekernerne i en skål og hæld det kogende vand over, lad det stå for at trække i 30 minutter.
- Hæld kærnemælken i skålen og opløs gæret deri.
- Tilsæt alle andre ingredienser på nær rugmel og rør godt sammen. (Anbefaler at bruge røremaskine / alternativt kan du bruge el-pisker med kroge)
- Tilsæt rugmel lidt af gangen, ælt dejen rigtig godt med hænderne eller på maskine i 10-12 minutter.
- Kom dejen i form beklædt med bagepapir (1,5 liters).
- Pensel med vand og stik en gaffel helt i bund, rundt i hele dejen.
- Pynt evt. med solsikkekerner på toppen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 3 timer.
- Bages i forvarmet ovn ved 160 grader (varmluft) i ca. 60 minutter.
Tag brødet ud af formen og lad det køle let ned 15-20 minutter, på rist inden du kommer det i en pose. Lad posen stå åben et par timer inden du lukker den helt.
Brødet kan fryses, så lav endeligt dobbelt portion. En dobbelt portion er den mængde der max. kan være i Kitchen Aid og Bosch Mum 5 køkkenmaskiner.
Hej – overvejer at bage dem i muffinsforme – men hvor lang tid skal de så mon have ??
Hej Camilla omkring 18-20 minutter vil jeg tro….
Du kan ikke lave dem i papirsforme, for så vil de sidde fast i papiret, så det skal være metal (smurt) /silikone 🙂
Det er bare super nemt og lækkert at bage sit eget brød med denne opskrift, så kan den jo varieres med forskellige frø, kerner, gryn osv. Jeg laver af 1 l. kærnemælk ad gangen, så bliver de skåret i halve og i fryseren. Så er der rugbrød til 14 dage 🙂
Dejligt at høre og godt tip 🙂
Se tekst ovenover
Ja det skulle kunne fungere fint… tænker 170 grader i 15 min ca… hold løbende øje, måske lidt længere tid
Skal man også bruge det vand solsikkekernerne har trukket i ?
stik en gaffel helt i bund, rundt i hele dejen
Mit spørgsmål er hvorfor en gaffel helt i bund hvad er grunden til det