Gnaveboller er et hit både til børnehaven og skolen, det nemt at spise og man kan tage den med sig hvis man lige har travlt med at nå noget i frikvarteret, der er det lidt besværligt med “våde ting” så i sær mine store børn er glade for gnaveboller.
Jeg laver mange forskellige varianter men den koldhævede bruger jeg oftest, da den er hurtig og ikke klistrer fingrene til 😉 Samtidigt med at den får en dejlig sprød skorpe og er top luftig inden i.
Til ca. 20 gnaveboller (eller 15 sandwichbrød – det er den nemlig også god til)
10 gram gær – 5 dl vand – 1,5 tsk salt – 3 spsk olivenolie – 150 g havregryn – 75 g grahamsmel – 100 g solsikkekerner – 300 g hvedemel
Rør gæren ud i koldt vand, tilsæt salt, tilsæt olie og rør godt sammen. Tilsæt resten men kun 3/4 del af hvedemelet.
Dejen skal røres rigtig godt og være klistret men heller ikke for tynd, tilsæt løbende det sidste mel – dejen må ikke blive tør.
Sæt det i køleskabet med folie over i 8-10 timer (evt. natten over). Dejen sættes på bageplade med bagepapir med 2 metalskeer, dyp skeen i koldt vand og så ned i dejen.
Bag dem ved 250 grader, i varmluft ovn dog kun 225 grader i 10-12 min.
Frugtposen til børnehaven